• Vanaf 1 jan 2018 zitten wij in een nieuw pand in Diemen.
  • Hier maakt Drukkerij van Ravensberg een nieuwe en frisse start!
  •  

KWALITEIT SINDS 1842
Het familiebedrijf Van Ravensberg is in 1842 opgericht door Evert van Ravensberg en is tot 1924 uitsluitend een reclamebureau geweest, dat veel aanplakplaatsen en muurvlakken in Amsterdam exploiteerde. Met name in de jaren 20 en 30 was de firma van Ravensberg op dit gebied een der belangrijkste spelers in de regio Amsterdam. Het reclamebureau was destijds gevestigd aan de Egelantiersgracht en was een van de eerste reclamebureau's ter wereld. Een reclamebureau in die dagen was niet een creatieve reclamemaker zoals nu. Destijds deed het eigenlijk niets anders dan de stad voorzien van reclameborden voor een Modelvleeschhouwerij of voor Kleeding naar maat.

Arrow  Bekijk de historische foto's

In 1924 is de drukkerij erbij gekomen door een overname van biljetdrukkerij/plakbedrijf Kristel gevestigd in de Karel du Jardinstraat. Door deze overname kwam de firma van Ravensberg in het bezit van de Johannisberger hoogdrukpers (gemaakt in 1906 in het duitse Geisenheim). Dit is het begin van een mooie periode van bloei voor reclamebureau/drukkerij van Ravensberg. Door ruimtegebrek is de drukkerij in 1930 verhuist naar een voormalig koetshuis in de Utrechtsedwarsstraat, dit is tot op heden nog steeds de plek waar de drukkerij gevestigd is. De trouwe Johannisberger verhuisde mee en staat nog altijd op zijn plek.

Je kunt zonder overdrijven zeggen dat veel van wat gedurende het grootste deel van de vorige eeuw het aanzien van Amsterdam heeft bepaald langs het geadelde hout van de pers is gegleden: aanplakbiljetten voor Josephine Baker in Carré, Pia Beck in The Blue Note, Wielercourses in het Olympisch stadion, de Damesbeurs in de RAI, orgelconcerten, de jazzconcerten van Lou van Rees, dikbevleesde braadkrabben en Hollandse doperwtjes extra fijn.In de historie van het Nederlandse affiche heeft onze drukkerij een karakteristieke en vooraanstaande rol gespeeld. Wij zijn dan ook trots dat wij het oude metier van de hoogdrukpers in ere houden.

lineIn de historie van het Nederlandse affiche heeft onze drukkerij een karakteristieke en vooraanstaande rol gespeeld...
line
Sinds jaar en dag houdt de drukkerij zich bezig met het vervaardigen en aanslaan van affiches voor huizenveilingen. Alles wat onder de hamer komt bij de Eerste Amsterdamse Onroerend Goed Veiling wordt aangekondigd op de welbekende langwerpige biljetten. Tot 1993 ging dit drukken nog op de hoogdrukpers maar tegenwoordig is het digitale drukken onze bondgenoot.

Sinds de oprichting van het reclamebureau van Ravensberg in 1842 tot en met 2011 is de drukkerij altijd in handen geweest van een 'Evert' van Ravensberg. Vijf generaties lang (169 jaar!) hebben zij de drukkerij met veel inzet en kennis door goede en slechte tijden weten te loodsen. Sinds 2012 is de drukkerij in handen van Bas Aalbersberg die met evenveel inzet en plezier de drukkerij op een eigentijdse manier zal continueren.

Via onderstaande link kunt u 61 theateraffiches bekijken die bij ons sinds 1908 zijn gedrukt. Al deze biljetten zijn opgenomen in de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Fysiek kunt u deze biljetten bekijken aan de Oude Turfmarkt 129, 1012 GC Amsterdam.

Arrow  Bekijk de historische affiches

line De  DRUKKERIJ